Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με Αντιπροσωπεία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institut) στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ κ.Larigakis, με ιδιαίτερη χαρά για μιαν ακόμη φορά υποδέχομαι εσάς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Λέω ότι χαίρομαι και το εννοώ, γιατί οφείλω κάθε φορά – και το πράττω – να αναδεικνύω τον ρόλο που έχετε διαδραματίσει όλα αυτά τα χρόνια ως προς την υπεράσπιση των Εθνικών Θεμάτων και των Εθνικών Δικαίων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η επίσκεψή σας αυτή συμπίπτει με την συγκυρία υπεράσπισης ενός θέματος που αφορά την Κύπρο, αλλά δεν είναι θέμα της Κύπρου μόνο. Είναι ένα ζήτημα υπεράσπισης της εφαρμογής του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, κυριολεκτικώς. Είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας αυτές τις μέρες, μια στάση η οποία αποτελεί ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και, συγκεκριμένα, του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε το 1982 με την Συνθήκη του Montego Bay. Η Τουρκία παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Και αυτό το οποίο οφείλει να γνωρίζει η Τουρκία είναι ότι το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύσει. Τι διατείνεται η Τουρκία; Ότι δεν έχει προσχωρήσει στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην Συνθήκη του Montego Bay. Είναι γνωστό όμως, λόγω του ότι έχουν προσχωρήσει σε αυτήν πολλά κράτη, ότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους, άρα και την Τουρκία. Επομένως, με την στάση της η Τουρκία παραβιάζει ευθέως το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και το Ευρωπαϊκό. Γιατί η Συνθήκη του Montego Bay είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αφού η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει απέναντί της και την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας η καταδίκη είναι ομόφωνη. Θα αναφέρω εδώ ότι εκτός βεβαίως από την στάση της Ελλάδας είναι σημαντικό – και αυτό δείχνει το πώς οι θέσεις αυτές δικαιώνονται – ότι έχει αντιδράσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επίπεδο μάλιστα της κυρίας Μονγκερίνι και του κ. Ταγιάνι, όπως επίσης το State Department. Το ίδιο έκανε και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Είναι ανάγκη λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση ν’ αγωνιστούμε εναντίον της στάσης της Τουρκίας, έχοντας την πεποίθηση, όπως σας είπα, ότι με τον τρόπο αυτό υπερασπιζόμαστε την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα και την Διεθνή Νομιμότητα.

Θεωρώ ότι είναι αυτονόητα αυτά για εσάς. Τα λέω όμως γιατί για πολλοστή φορά θέλω να εξάρω τον ρόλο τον οποίο έχετε διαδραματίσει στην υπεράσπιση αυτών των θεμάτων, στην υπεράσπιση του Τόπου μας, του Λαού μας, ρόλο τον οποίο, να είστε βέβαιοι, και αναγνωρίζουμε και το εκτιμούμε ιδιαιτέρως. Και πάλι καλωσορίσατε και εις το επανιδείν.

κ.NICK LARIGAKIS (ΠΡΟΕΔΡΟΣ AHI): Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε. Είναι χαρά μας ότι βρισκόμαστε μαζί σας και σήμερα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τόσο εσάς, όσο και την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες για το ρόλο που διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να ενισχυθεί η ειρήνη και η σταθερότητα αλλά και η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου, η έννομη τάξη, στην ευρύτερη περιοχή. Ο δικός μας ρόλος βεβαίως και με δεδομένο ότι είμαστε και αμερικανοί πολίτες να μεταφέρουμε ένα μήνυμα και ταυτόχρονος να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε, σε επαφή και επικοινωνία με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και βεβαίως ταυτιζόμαστε με αυτή τη γενικότερη θέση. Eργαζόμαστε με σκοπό την προαγωγή και την προώθηση των Δημοκρατικών Αρχών και Αξιών και σε αυτά συμφωνούμε. Συμφωνεί η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ. Επ΄ ευκαιρία να αναδείξω τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας, με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας και βεβαίως με σκοπό την προαγωγή και την προστασία των γεωστρατηγικών συμφερόντων των αντιστοίχων Κρατών αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ, προκειμένου να αναβαθμίζει διαρκώς το δικό της ρόλο στην περιοχή και σε συνεργασία βεβαίως -και δεν μιλώ μόνο για το πολιτικό σκέλος- με τις Ένοπλες Δυνάμεις των διαφόρων Χωρών συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Και αυτό προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε ή να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα την οποία εκδηλώνει η Τουρκία, ως παράγων γενικότερης αστάθειας, ιδιαιτέρως δε, εσχάτως. Η Ελλάς είναι εδώ, προκειμένου να προάγει τα δικά της συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα της περιοχής και των συνεργαζόμενων κρατών με αυτήν. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο εμείς πάντοτε επισημαίνουμε και μετ΄ επιτάσεως μεταφέρουμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρουμε για μια ακόμη φορά στην επιστροφή μας. Ιδίως με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Κύπρος προσβλέπει στην συνεργασία της Διεθνούς Κοινότητας και βασίζεται στην Διεθνή Τάξη και την Διεθνή Νομοθεσία άρα και στις αντίστοιχες Συνθήκες, όπως εσείς εξάλλου νωρίτερα αναφέρατε. Μέσω των Διεθνών Συνθηκών, μέσω του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας ασκούμε πίεση και ασκείται πίεση στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως αψηφά αυτούς τους κανόνες. Εμείς λοιπόν επισημαίνουμε ότι έγιναν σχετικές δηλώσεις σχετικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας εσχάτως και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και από υψηλούς και ανώτατους Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο περιμένουμε και θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό είναι τα λόγια να μετατραπούν σε δράση και πράξεις. Ούτως ώστε η Τουρκία, η φίλη Τουρκία, να καταλάβει ότι έχει σημασία να τροποποιήσει τη στάση της. Και τούτων λεχθέντων κ. Πρόεδρε σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ